Найважливіше при здоровому способі життя - це збалансоване харчування.
У твоєму щоденному раціоні має бути більше фруктів та овочів,
продуктів, наповнених корисними для нашого організму речовинами. Ніяких
гамбургерів, солодкої газованої води, чіпсів та іншого фаст-фуду.
Збалансована дієта необхідна абсолютно всім, хто стежить за своєю
фігурою. Якщо ти не можеш відмовитися від улюблених ласощів навіть
заради фігури, спробуй замінити їх на менш калорійні аналоги.
Дотримуючись простих правил здорового харчування, ти будеш завжди
залишатись у прекрасній формі та відчувати себе на усі 100%.
Запам’ятай! Твій раціон має бути різноманітним, поєднуй продукти різних харчових груп:
1) Овочі та фрукти
Овочі та фрукти насичують наш організм потрібними нам вітамінами,
мікроелементами та фітонутрієнтами, які допомагають зміцнити імунну
систему. Твій щоденний раціон має складатися приблизно з 600 грам
овочів і 400 грам фруктів, але у 3-4 прийоми.
2) Стручкові рослини
Користь стручкових рослин полягає у великому вмісті необхідних організму
людини амінокислот, мікроелементів, вітамінів. До стручкових рослин ми
відносимо рослини родини бобових, які вирощують для отримання зерна,
наприклад, горох, біб, люпин, квасоля.
3) Зернові продукти
Зерновим продуктам (хліб і хлібобулочні вироби, крупи, рис, кукурудза,
макарони і т.д.) відведена важлива роль у харчуванні людини. Вони
містять білок, вітамін B1, магній, залізо, цинк і цінну харчову
клітковину. Остання полегшує боротьбу із зайвими кілограмами, тому варто
вживати продукти, що збагачені клітковиною.
4) Риба і морепродукти
Риба і морепродукти багаті білками, амінокислотами, вітамінами та
мікроелементами. При цьому вони практично не містять жиру. Морепродукти
містять близько 38 найменувань мікроелементів, наприклад: залізо,
марганець, цинк, калій, натрій, бром, фосфор, магній, сірку, селен, йод,
фтор, кобальт та інші. У морепродуктах міститься велика кількість
вітамінів групи В і вітамін Е, який відомий як антиоксидант.
5) М’ясо
Сьогодні все більше і більше людей стають прихильниками вегетаріанства,
але слід пам’ятати, що саме м’ясо є універсальним продуктом, який з
одного боку є енергоємним, а з іншою – містить унікальний комплекс
незамінних амінокислот.
Переважаючим компонентом м’яса є жири. Відомо, що біологічна роль
тваринних жирів унікальна, адже вони є джерелом поліненасичених жирних
кислот і жиророзчинних вітамінів. У м’ясі також багато вітамінів
(особливо групи В).
6) Молочні продукти
Вони є джерелом кальцію і вітаміну B2. Додай у свій раціон йогурти, кефір та різні види сиру.
7) Варто звести до мінімум вживання таких продуктів:
Цукор – це джерело пустих калорій, що
не містить поживних речовин. Краще вживати його природні форми -
овочі, фрукти, що містять фруктозу –цукор, що трансформується в
глюкозу. Глюкоза дуже легко засвоюється організмом.
Сіль вживати необхідно, оскільки
самостійно вона в організмі не виробляється, отже, запаси потрібно
поповнювати. Але, звичайно, зловживати сіллю не варто. Корисніше буде
вживати сіль, яка не проходила хімічних обробок, найбільш корисна –
морська сіль.
Алкоголь – дуже калорійний і не містить поживних речовин. Слід звести його вживання до мінімуму.